dinsdag 29 september 2009

Waar op letten bij lening oversluiten

Consumenten denken vaker aan het oversluiten van een hypotheek als aan een lening. Ook bij een lopende lening, zoals een doorlopend krediet, persoonlijke lening en bij het kopen op afbetaling, kan het voordelen opleveren om de voorkeur te geven aan het oversluiten van een lening. Er zijn alleen wel wat aandachtspunten en de vraag waar op te letten bij het oversluiten van een lening zal door de onderstaande informatie beantwoord kunnen worden.
Boete bij het oversluiten van een lening
Het oversluiten van een bestaande lening zal niet zonder slag of stoot gaan, want in de eerste plaats moet er rekening worden gehouden met een boete in verband met het vervroegd aflossen van de lening. Bij het oversluiten van een lening wordt de oude lening eerder afgelost en dat heeft financiƫle gevolgen voor de bank, omdat deze minder rentevergoeding zal krijgen dan op basis van de leenovereenkomst was overeengekomen. Hier wordt dus een boete voor gegeven en dat moet in de berekening of het financieel gunstiger is om over te sluiten worden meegenomen.
Verzekeringen bij het oversluiten van een lening
Bij het oversluiten van een lening, kunnen er verschillende verzekeringen worden afgesloten om het leenrisico te dekken. Hierbij kan er gedacht worden aan een verzekering tegen werkloosheid, een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid of aan een overlijdensrisicoverzekering. De premies of de inleg voor een koopsom van een verzekering tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid kunnen wel hoog zijn, zodat het verstandig is om de voordelen en nadelen van het afsluiten van een dergelijke verzekering bij het oversluiten van een lening tegen elkaar af te wegen. Er zijn kredietverstrekkers die een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen, maar daar kan bij het vergelijken tussen de aanbieders rekening mee gehouden worden.
Vergelijken bij het oversluiten van een lening
Bij het oversluiten van een lening is het niet verstandig om met de eerste de beste kredietverstrekker die men tegen komt in zee te gaan. Tussen de voorwaarden van de aanbieders voor het oversluiten van een lening, kunnen namelijk grote verschillen zitten. Het is ook aan te raden om te letten op aanbiedingen van lage rente en daar niet door verleid te worden, want vaak wordt na een korte periode de rente alweer verhoogd. Door meerdere offertes aan te vragen worden de financiƫle gevolgen voor het oversluiten van de lening helder. Door deze offertes voor het oversluiten van een lening naast elkaar te leggen, ontstaat er inzicht in de verschillen.
Looptijd bij het oversluiten van een lening
Om er zeker van te zijn dat het oversluiten van een lening financieel voordelig uit zal pakken, zal er ook rekening moeten worden gehouden met de looptijd van de nieuwe lening. Van de bestaande lening is immers al een deel van de looptijd verstreken en bij het aangaan van een nieuwe lening, wordt de looptijd ook weer opnieuw vastgesteld. Een langere looptijd betekent langer aflossen en bij de keuze voor het wel of niet oversluiten van een lening zal hier dan ook aandacht aan besteed moeten worden.

0 reacties:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

Direct lening oversluiten - Design by Dzelque Blogger Templates 2008