woensdag 30 september 2009

Sparen Nog Actueel?

Sparen was vroeger hartstikke normaal. Het koopproces was simpel. Als je iets wilde hebben spaarde je gewoon net zo lang tot je het kon kopen. Misschien vind je dat ouderwets, maar je kunt je voorstellen dat deze methode ook zijn voordelen heeft.
In onze tijd is lenen de populaire betaalvorm. Als je niet nu het geld hebt, geen probleem. Terugbetaling komt later wel, nu eerst maar een lening afsluiten. Je kunt lenen eigenlijk wel zien als een negatieve vorm van sparen, gewoon een stuk minder voordelig. Een lening kost je rente, sparen levert je rente op.
In dit artikel willen we bekijken wat de verschillen zijn tussen sparen en lenen. Het hangt natuurlijk af van je visie en je ideeën waar jijzelf de voorkeur aan geeft. Wat belangrijk is voor een goede vergelijking is het eerlijk vergelijken van argumenten voor en tegen.
Succes hangt ook nauw samen met sparen. Wie directe beloning kan uitstellen en kan sparen heeft het in zich om ver te komen. Goed sparen kan belangrijker zijn dan je denkt. Sparen is niet alleen in de zin van het sparen richting een doel, maar ook geld steeds opzij leggen om een reserve op te sparen.
Altijd op reserve leven is niks, dus het zou ieders doel moeten zijn om reserve te hebben. Die levenswijze leidt onvermijdelijk tot armoede en dat is iets dat niemand wilt. Het is dus de tijd om te zien wat voor spaar en leen mogelijkheden voor jou correct zijn.

De voordelen van sparen
Het overgrote merendeel van mensen zoekt de spaarrekening op met de hoogste rente die ze krijgen kunnen. Dit is trouwens dezelfde ontwikkeling die je ziet als mensen op zoek zijn naar aandelen die veel dividend uitkeren. Oosterse mensen zijn hier overigens wat slimmer in. Westerlingen zijn korte termijn gericht, terwijl Oosterlingen veel meer zoeken naar lange termijn voordeel.
Het gaat bij sparen ook niet totaal om rente. Het gaat soms om een paar tientjes wat je extra krijgt door een paar promille meer, tenzij je extreem bemiddelt bent. Alles draait uiteindelijk om het openen van een spaar rekening die bij jou past. Daarmee bedoelen we dat je vooraf je doelstellingen en wensen moet opschrijven voor sparen en een rekening erbij moet zoeken.
Sparen gebeurt het allerbeste als je niet erbij nadenkt. Een goed beginpunt zou zijn tien procent van datgene wat binnenkomt. Het beste is gewoon een automatische maandelijkse afschrijving laten doen van je salarisrekening. Zonder hard je best te doen kun je zo toch al een leuk bedrag bij elkaar sparen.
Weersta de verleiding om opeens geld op te nemen van je nieuwe spaarrekening. Weiger een PIN pas die je erbij krijgt of knip hem gelijk door, want je hebt hem toch niet nodig. Je wilt dat die rekening een magneet is die geld voor je aantrekt, zodat het vanuit eigen beweging naar je toe komt. Het is ook erg comfortabel om te weten dat je altijd een reserve hebt en dus nooit blut kan zijn. Je financiele zaken op die manier regelen is dan wel zo prettig.

De Voordelen Van Lenen
Zoals het met alles is heeft lenen ook pluspunten en minpunten. Het moge duidelijk zijn wat de voordelen zijn van lenen. Je krijgt meteen geld in plaats van bijzonder lang erop te wachten, zodat je het snel hebt.
Het is niet de bedoeling om voor het minste al te gaan lenen. Of je nou meteen wilt lenen of nog even wilt wachten, lenen zonder reden is geen goed idee. Een lening is echter niet altijd onverstandig.
Mensen van de oude stempel beweren vaak nog steeds dat een lening altijd verkeerd is en dat je voor alles dat je wilt hebben moet sparen. Maar hoe zou je dan in vredesnaam een huis kunnen kopen? Een paar ton sparen voor een huis is echt niet makkelijk. De eerste regel in de discussie tussen sparen en lenen is dan ook dat je een lening kunt afsluiten als het onderpand gaat stijgen in waarde.
Deze regel is echter ook al vaak verknipt en misbruikt. Denk alleen al aan alle aandelen lease perikelen die we hebben meegemaakt. Hier werd er geld geleend voor de lease van aandelen. Dus niet eens voor het aankopen van aandelen, maar het leasen!
Vanwege absurde commissie maatregelen was het zo dat een consument nauwelijks mogelijkheid had om zijn investering terug te verdienen in dit plan, laat staan de winst te maken die er beloofd werd. De betrokken partijen werden op hun vingers getikt, maar het heeft ontzettend lang geduurd en het heeft heel veel mensen heel veel geld gekost.
Wanneer iets veel te goed lijkt om waar te zijn, ga er dan maar vanuit dat het dat ook is. Het minste dat je dan kunt doen is nauwkeurig onderzoek en echt op de materie induiken voor je een beslissing neemt waar je later spijt van krijgt. Beter nu onderzoek doen naar een lening product of een spaar product, dan later op de blaren moeten zitten.
Lenen of Sparen – Wat is het beste voor jou
Het nemen van een lening is een grote verantwoordelijkheid, die je bovendien een flinke tijd achterna blijft zitten. Dat klinkt misschien wel eng, maar het wordt alleen vervelend als je er niet vooraf over nagedacht hebt. Neem bijvoorbeeld de mensen die werden gedupeerd door een aandelen lease plan of een spaarplan dat in werkelijkheid werd gebruikt voor aandelen lease. Ze deden niet voldoende onderzoek en trapten als gevolg met open ogen in een val.
De schikkingen duren tot op de dag van vandaag en nog steeds worden er rechtszaken over de afwikkeling van die zaak gevoerd. Hetzelfde gaat op voor de beleggers en investeerders die in het piramide spaar spel zijn gestonken van Bernie Madoff. Het leek te mooi om waar te zijn en dat was het ook. Het probleem van dit soort instanties is dat ze aan de voorkant een geweldig beeld schetsen van het hele plan, met chique folders en professioneel uiterlijk. Ze hebben wijze mannen met witte haren en alle andere tekenen van betrouwbaarheid die mensen zoeken.
Totdat het allemaal ontploft. Dan is het net alsof investeerders hartstikke onnozel zijn om te hebben geinvesteerd in iets dat duidelijk een grote zwendelarij bleek te zijn. Door onze ingebakken kudde instelling zullen we dit soort dingen nog wel vaker gaan zien.
Als je gewoon de regel aanhoudt dat je alleen leent voor onderpanden die in waarde omhoog gaan over tijd kun je in principe geen vergissing maken. Zodra je besluit om te lenen op een dalend onderpand, zoals een auto, dan is het noodzakelijk dat je de lening helemaal terugbetaalt met rente.
Het onderpand van een auto daalt alleen maar in waarde, dus een financiering hiervoor nemen betekent dat je niet met het onderpand kunt afbetalen. Dat is geen probleem, je moet het alleen vooraf beseffen. Je moet er alleen rekening mee houden en voor jezelf een plan hebben waarmee je alle verplichtingen gaat afbetalen. Zorg dat je vooruit plant zodat je niet in de knoop raakt met sparen en lenen. Weet waar je aan begint, dat is de gemakkelijkste manier om de verleiding te weerstaan.

0 reacties:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

Direct lening oversluiten - Design by Dzelque Blogger Templates 2008