woensdag 30 september 2009

Flitslening/Minilening en de SP

Het is weer zover, de overheid wil zich gaan bemoeien met de kredietmarkt. In dit geval is het trouwens niet de hele overheid, maar onze vrienden van de SP. En het is niet de gehele kredietmarkt, het gaat om minileningen deze keer. Er wordt namelijk teveel geld binnengeharkt en de consumenten moeten tegen zichzelf beschermd worden…

Door het slim aan te pakken heeft het in het verleden vaak geleken alsof de overheid de reddende engel was. Zelfs bij de recente bankencrisis waar minister Bos ingreep en met belastinggeld banken overeind hield lukte het nog aardig om de illusie hoog te houden dat de overheid alles wel goed regelde. Nu begint er langzaam al de waarheid uit te sijpelen, nadat is gebleken dat er veel te veel is betaald voor de banken en dat de overheid niet capabel is om een bedrijf te runnen.

Het recente plan om minileningen te verbieden stemt voort uit de filosofie dat een geldverstrekker niet zoveel rente mag tellen. Volgens het NIBUD komt het jaarlijkse rente percentage neer op 600 procent voor sommige minileningen. En daarom steekt de SP nu een vermanend vingertje op naar deze kapitalisten.

De vraag is echter, wat is er in vredesnaam mis met het verstrekken van een bijzonder snelle minilening via sms en het tellen van een bepaald rentepercentage. We leven in een vrij land en elke ondernemer mag zijn of haar diensten aanbieden voor de prijs die hij of zij goed acht. Maar niet volgens de SP helaas.

Door dit soort dingen te verbieden blijven er nauwelijks kredietmogelijkheden over voor mensen die een voorschot, minilening of flitslening daadwerkelijk nodig hebben. Hierdoor drijf je ze naar particuliere geldverstrekkers of naar andere, minder legale middelen.

Het zijn dan misschien wel nobele bedoelingen van de SP, maar het is niet verstandig om er gewoon maar vanuit te gaan dat een consument te dom is om in te schatten wat hij of zij betaalt voor een minilening. Dat weten ze heel goed en ze accepteren dat ook. Het was wat anderes geweest als de minilening verstrekkers kosten zouden verbergen, maar het is overal kristalhelder vermeld.

Zonder op politieke voorkeuren in te gaan is het onze mening dat de vrije markt zijn gang moet kunnen gaan, ook op het gebied van minileningen en minikredieten. Het is van de zotte dat er een overheidspartij denkt te moeten ingrijpen omdat er zogenaamd teveel geld aan wordt verdiend. Laat elke ondernemer en geldverstrekker bepalen wat hij wil vragen en laat de consument dan zijn keuze maken in een vrije markt.

0 reacties:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

Direct lening oversluiten - Design by Dzelque Blogger Templates 2008