vrijdag 30 oktober 2009

Lijfrente

Als u een tekort heeft in uw jaarlijkse pensioenopbouw, dan is de opbouw van een pensioenvoorziening via een lijfrenteverzekering fiscaal aftrekbaar. Door de aftrek wordt uw huidige belastbare inkomen lager. Het tarief waartegen u de premie of koopsom aftrekt is meestal lager dan het tarief over de uitkering.

Bereken hier uw jaarruimte, dan weet u hoeveel u maximaal kan aftrekken van uw belastbaar inkomen om een aanvullend pensioen te regelen.

De premie die u voor de lijfrenteverzekering betaalt, is jaarlijks aan te passen aan uw persoonlijke omstandigheden. Zo kunt u de premie verhogen op het moment dat uw pensioentekort groter wordt of verlagen als dat nodig is.

Het is ook mogelijk éénmalig een koopsom voor een lijfrente te betalen. Net als de periodieke lijfrentepremie is ook de koopsom onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Houd er wel rekening mee dat u deze koopsom voor 1 april betaalt voor de aftrek van het voorgaande jaar.

Lijfrentekapitaal

De periodieke premie en/of koopsommen vormen samen met het rendement het lijfrentekapitaal. Dit kapitaal komt op de afgesproken einddatum tot uitkering (ook wel expiratie genoemd). Bijvoorbeeld, als u dat wilt, op uw pensioengerechtigde leeftijd. Uitkeringen uit lijfrente zijn te zijner tijd belast.

De grote voordelen van een lijfrenteverzekering zijn:

* Belastingvoordeel: in de meeste gevallen krijgt u meer van de fiscus terug over de premie of koopsom, dan u t.z.t. aan belasting moet betalen over de uitkeringen;
* Levenslange uitkering: zolang u en/of uw partner leven ontvangt u uitkeringen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Kortom, de lijfrente is de ideale manier om uw pensioeninkomen periodiek aan te vullen.

0 reacties:

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

Direct lening oversluiten - Design by Dzelque Blogger Templates 2008